Home Gaya Hidup Pernikahan Penjelasan Rukun Nikah

Penjelasan Rukun Nikah

259
0

Tadi sore mimin habis kondangan ke nikahannya temen, lalu iseng-iseng mimin pengen tau apa saja sih rukun nikah ini ? berikut Penjelasan Rukun Nikah untuk sabahat cuters yang caem habis ^_^

1. Mempelai Pria
Mempelai pria harus orang Islam, baligh, berakal, tidak berada dalam ihram atau umrah, tidak dipaksa kawin, tidak beristeri lebih dari 4 orang, pria tertentu dan perempuan yang ingin dikawininya itu bukanlah mahramnya.

2. Mempelai Wanita
Mempelai wanita harus orang Islam, tidak berada dalam ihram haji atau umrah, bukan isteri orang lain, tidak berada dalam iddah.

3. Akad (Ijab & Qabul)
Di antara syarat-syarat akad ialah lafaz yang digunakan mestilah lafaz khas yang membawa maksud nikah atau kawin serta tidak diselangi dengan perkataan yang lain dari maksud nikah atau kahwin di antara ijab dan qabul. Tidak boleh diselangi dengan diam yang lama antara lafaz ijab dan qabul. Hendaklah bersamaan maksud antara lafaz ijab dan qabul. Lafaz ijab dan qabul tidak dikaitkan dengan sesuatu perkara serta tidak dibenarkan had atau tempoh masa bagi perkahwinan itu.

Baca Juga : Arti Ijab Qabul Akad Nikah

4. Wali
Syarat bagi wali ialah orang Islam, baligh, berakal, merdeka bukan seorang hamba, seorang lelaki yang adil, tidak dipaksa, tidak berada dalam ihram haji atau umrah dan bukan seorang lelaki yang fasik.

5. Dua orang saksi
Syarat-syarat bagi saksi ialah beragama Islam, baligh, berakal, merdeka bukan seorang hamba, dapat mendengar dan melihat dengan baik, tidak pelupa atau nyanyuk, memahami bahasa yang digunakan semasa lafaz ijab dan qabul dan tidak terkena atasnya menjadi wali.

Gimana sahabat cuters jelas kan Penjelasan Rukun Nikahnya, nah pertanyaannya ni Siapkah Anda Untuk menikah?

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here